Seceta nu-i ajuta pe vanzatorii de echipamente de irigatii din Romania [ANALIZA]
irigatiiromaniasecetavanzariirigarden
Seceta care afecteaza in acest an Romania nu a crescut vanzarile furnizorilor de sisteme de irigatii, asa cum s-a intamplat in alte tari mai dezvoltate. Explicatiile managerilor acestor firme sunt mai multe: oamenii nu sunt dispusi sa cheltuiasca in aceasta perioada, iar in luna mai, cea mai buna pentru vanzarile acestor sisteme, a plouat.
"Nu s-a simtit o imbunatatire a vanzarilor in cel de-al doilea trimestru al acestui an. Suntem la acelasi nivel ca anul trecut. Trebuia sa vindem bine in mai, insa a plouat", a declarat, pentru Manager.ro, Francisc Pusok, managerul firmei Hidrotechnika din Bucuresti.
"Desi am realizat o cifra de afaceri cu 50% mai mare in primele sase luni ale anului, nu am inregistrat o evolutie mai buna a vanzarilor in cel de-al doilea trimestru, cand seceta a inceput. Performanta se datoreaza in special vanzarilor de sisteme pentru piscine", ne-a spus un reprezentant al Totalwater, o alta firma din Bucuresti.
"O problema de mentalitate"
Nici in vestul tarii vanzarile nu merg mai bine. Catalin Lubenita, administratorul firmei IRIGARDEN din Arad, spune ca vanzarile au fost cam la fel ca anul trecut in aceasta perioada secetoasa. "Lumea e sceptica cand vina vorba de sisteme de irigatii. Considera ca este mai ieftin sa ude cu furtunul. Totul tine de mentalitate, nu de seceta", ne-a declarat el.
Am vorbit cu administratorul
IRIGARDEN la cateva ore dupa ce un potential client, cu 30 de angajati in subordine, i-a spus ca e mai ieftin sa ude gazonul cu furtunul. "La ce imi trebuie mie sistem de irigatii de 30 milioane de lei?", i-a zis acesta lui Lubenita. Administratorul IRIGARDEN i-a prezentat avantajele: "Cantitatea de apa folosita este cu 40% mai mica si poti sa setezi exact sistemul. Daca vrei 10 litri de apa pe metru patrat, acesta foloseste 10 litri pe metru patrat si apoi se opreste. Mai mult, investitia se face pentru ani de zile." Chiar si in fata acestor avantaje evidente, clientii nu se lasa convinsi sa investeasca in asa ceva.
In alte tari pentru furnizorii de sisteme de irigatii seceta a fost "muma"
In SUA, seceta afecteaza peste 60% din suprafata agricola in acest moment. Compania Sharp Irrigation Systems din Georgia a consemnat vanzari in crestere rapida in ultima perioada. "In ultimii doi ani afacerile cu sisteme de irigatii s-au dublat", spune Elton Sharp, reprezentant al companiei. Desi vara nu este cel mai bun sezon pentru vanzari - echipamentele se instaleaza de obicei la sfarsitul primaverii, iar vara se fac lucrari de mentenanta -, compania abia mai face fata comenzilor noi.
Angajatii unei alte firme, Reid Brothers Irrigation, lucreaza sase zile pe saptamana, 12 ore pe zi, pentru a face fata comenzilor mari venite in aceasta perioada. Pentru fermieri investitia in astfel de sisteme este mare, putand depasi usor 100.000 de dolari la o ferma medie, insa este de preferat scenariului in care nu au recolta. "Ma indatorez (pentru a introduce sistemul de irigatii - n.r.), dar este un beneficiu faptul ca am marfa de vanzare", a declarat, pentru CNN, Ron Everidge, un fermier american.
Nu doar Romania are o problema cu lipsa sistemelor de irigatii. SUA, cel mai mare exportator mondial de produse agricole, are sisteme de irigatii pe doar 27% din suprafata totala.
In Romania, sub 10% din terenul arabil este irigat in acest an.